Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,212.18
ETH/USDT
3,595.00
BTC/USDT
71,213.00
BIST 100
9,067.97
Teknoloji

Füze tercihi yeni teknolojilere kapı aralayacak

Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Batum, uzun menzilli hava savunma sistemi hakkında, "Bu büyüklükte bir proje bildiğim kadarıyla Türk savunma sanayisi için bir ilk olacaktır" dedi.

Göksel Yıldırım  | 25.11.2015 - Güncelleme : 30.11.2015
Füze tercihi yeni teknolojilere kapı aralayacak

Ankara

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM

Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Tunç Batum, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sistemi temininde tercihini milli kaynak kullanımı ağırlıklı bir modele çevirmesine ilişkin, "Bu büyüklükte bir proje bildiğim kadarıyla Türk savunma sanayisi için bir ilk olacaktır" dedi. 

Şirketin Haberleşme Sistemleri Programı'ndan sorumlu olarak görev yapan Batum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, uzun menzil hava savunma sistemine yönelik olarak ihale sürecinde öne çıkan Çin teklifinden vazgeçmesi ve "milli proje" üzerine çalışmalar başlatılması yönündeki kararı değerlendirdi.

"Milli proje" tercihinin yüksek irade gerektiren, önemli bir karar olduğunu vurgulayan Batum, "Bu kararı verirken politik, stratejik ve teknolojik dinamiklerin etkili olduğunu varsayıyorum. Türkiye bugüne kadar Korkut, Hisar-A ve Hisar-O projelerini başlattı. Bazılarını tamamladı, bazıları ise halen devam ediyor. Ülkenizi savunmak için sistemlerinizin milli ve dışa bağımlılığı olmayan unsurlardan oluşması kaçınılmaz bir gerçek" diye konuştu. 

"Cesur kararlar alınması gerekecek"

Türkiye'nin, uzun menzilli hava savunma sistemi teminine ilişkin karar değişikliğinin yerli savunma sanayisinin gelişimine olumlu katkılarda bulunacağına işaret eden Batum, şunları kaydetti:

"Bu büyüklükte bir proje bildiğim kadarıyla Türk savunma sanayi için bir ilk olacaktır. Bir kere savunma sanayimizin yetkinlik derinliğine sahip tüm firma, kurum, üniversite ve benzeri unsurlarından azami yararlanmak ve bunların sinerjisini yaratmak zorundayız. Bu yola çıkarken çok zorluk çekeceğimizi bilmemiz lazım. Yepyeni teknolojileri öğrenmek, geliştirmek ve ortaya çıkartmamız gerekiyor. Bunların çoğu için açık kaynak bulamazsınız. Alt sistemin dibinde gelip bir çip veya başka malzemeye takılırsınız. Dolayısıyla malzemeye kadar inip, stratejik planlarınızı yapıp cesur kararlar almanız gerekecektir. Savunma sanayimiz içinde, derinlik kazanmamış alanları bulmak, geliştirmek ve desteklemek gerekecektir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın