Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.20
BTC/USDT
70,082.00
BIST 100
9,087.93
Gündem

Bilgiç: Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov önümüzdeki günlerde bir araya gelecek

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

25.11.2015 - Güncelleme : 25.11.2015
Bilgiç: Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov önümüzdeki günlerde bir araya gelecek

Ankara

ANKARA/MOSKOVA/WASHİNGTON

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Bilgiç konuya ilişkin soruya cevabında, Çavuşoğlu'nun Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Tanju Bilgiç, şunları kaydetti:

"Sayın Bakan, görüşmede Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen Rusya Federasyonu savaş uçağı hadisesine ilişkin Rus muhatabına bilgi vermiştir. Görüşmede, konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi de kararlaştırılmıştır."

Lavrov: Çavuşoğlu, uçağımızın 17 saniye Türk hava sahasında bulunduğunu bildirdi

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, hava sahası ihlalleri konusunda kendilerini uyardığını belirterek, düşürülen savaş uçağının Suriye hava sahasında olduğunu ileri sürdü.

Çavuşoğlu'nun Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ilişkilerinin devam ettirilmesini istediğini ifade eden Lavrov, şunları söyledi:

"Çavuşoğlu, sınır ihlali yapan her uçağı düşürmenin Türkiye'nin hakkı olduğunu söyledi. Bize daha önce yaptıkları uyarıları hatırlattı. Evet, Türkiye gerçekten de bize uyarılarda bulunmuştu. Fakat bizim verilerimize göre uçağımız Suriye hava sahasındaydı. Çavuşoğlu, uçağımızın 17 saniye Türk hava sahasında bulunduğunu bildirdi." 

Lavrov, "Türkiye'yle savaşmayacağız. Türk halkına olan tutumumuz değişmedi. Hükümet, bu ilişkilerin tümünü gözden geçiren bir eylem planı üzerinde çalışıyor" dedi.

Kerry Lavrov ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili telefon görüşmesi yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "Kerry, sükunet ve ilerleyen günlerde Türk ve Rus yetkililer arasında diyalog çağrısı yaptı. Kerry, ayrıca, iki tarafın da bu olayın iki ülke arasında veya Suriye'de gerilimi tırmandırmasına izin vermemesine duyulan ihtiyacı vurguladı" denildi.

Muhabir: Meltem Bulur, Muhammed Bilal Kenasari


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.