Gündem

Rusya özrünün arkasında durmadı

Rusya, ekim ayında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türkiye'den özür dilemişti. Yaşanan olayın tekrarlanmayacağı konusunda taahhütte bulunan Rusya sözünde durmadı.

25.11.2015 - Güncelleme : 26.11.2015
Rusya özrünün arkasında durmadı

Ankara

ANKARA

Rusya, ekim ayında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türkiye'den özür dilemişti. Yaşanan olayın tekrarlanmayacağı konusunda taahhütte bulunan Rusya sözünde durmadı.  

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, dün 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal etmeyi sürdüren SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. 

Uluslararası hukuk teamülleri, ülkelere hava sahalarını koruma hakkı tanıyor. Dünya genelinde kabul edilen kurallara göre, ihlalde ısrar eden uçaklara her türlü karşılık verilebiliyor.

Türkiye de angajman kurallarını uçakların milliyetini ayırmaksızın uyguluyor. Nitekim dün ihlali gerçekleştiren uçağa müdahale edildiğinde, uçağın milliyeti kimliğini gizlediği için anlaşılamamıştı. Rusya, olaydan sonra uçağı sahiplenmişti.

Bu doğrultuda Türkiye, 16 Eylül 2013'te sınır ihlali yapan Suriye'ye ait bir helikopteri, 23 Mart 2014'te aynı gerekçeyle Suriye'ye ait bir MİG savaş uçağını düşürmüştü. 16 Mayıs 2015'te de Hatay'da sınır ihlali yapan Suriye hava aracı Türk savaş uçakları tarafından vurulmuştu.

Rusya'nın sınır ihlalleri listesi kabarık

Rusya, Türkiye sınırını 3 ve 4 Ekim 2015'te de ihlal etmişti. İhlali hava şartlarına bağlayan Rus yetkililer, daha sonra ihlalin gerekçesini "radar kilitlenmesinden kurtulma çabası" olarak değiştirmişti. Konuyla ilgili izahat vermek için Ankara'ya gelen Rus heyeti de Türkiye'den özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti. 

Türkiye'nin uyarılarını dikkate almayan Rusya'nın hava sahası ihlalleri listesi ise oldukça kabarık. NATO'nun son verilerine göre Rus jetleri, Estonya hava sahasını 6, Finlandiya'nınkini 3, Danimarka ve Polonya hava sahalarını da birer kez ihlal etti. İsveç hava sahası, Rus jetleri tarafından 2012 yılında 7, 2013'te 8, 2014'te de 10 defa ihlal edildi.

Dün yaşanan olay üzerine olağanüstü toplanan NATO Konseyi, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.

Muhabir: Selen Temizer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.