Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,213.91
ETH/USDT
3,584.40
BTC/USDT
71,192.00
BIST 100
9,075.66
Yaşam

Devletin "bakıcı desteği" annelerin yüzünü güldürdü

Bursa, İzmir ve Antalya'da 7 ay önce başlatılan "çalışan annelere bakıcı desteği" kapsamında 5 bin annenin doğrudan, 5 bin çocuk bakıcısının dolaylı olarak kayıtlı istihdama kazandırılması hedefleniyor.

09.10.2015 - Güncelleme : 12.10.2015
Devletin "bakıcı desteği" annelerin yüzünü güldürdü

BURSA - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilerek, pilot iller Bursa, İzmir ve Antalya'da hayata geçirilen "Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" ile herhangi bir işte çalışırken doğum yapan annelere önemli destekler veriliyor.

Proje kapsamında bakıcı ücretini devletin karşılaması, doğum yapmalarına rağmen iş yaşamından ayrılmak zorunda kalmayan anneleri memnun ediyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçen mart ayında başlatılan proje ile öncelikli olarak pilot iller Bursa, İzmir ve Antalya'da 5 bin annenin doğrudan, 5 bin çocuk bakıcısının dolaylı olmak üzere kayıtlı istihdama kazandırılması hedefleniyor.

Söz konusu proje ile özel sektörde işçi statüsünde çalışan annelere destek sağlanması ve hizmet alınan çocuk bakıcısına sigorta yaptırılması amaçlanıyor. Bu çerçevede, başvurusu kabul edilen her bir anneye 24 aya kadar aylık 300 avro bakıcı desteği veriliyor.

Bursa'da şu ana kadar 3 bin 295 anne, projeden yararlanmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) müracaat etti. Bu kişilerden 950'sinin başvuruları kabul edilerek destek verilmeye başlandı. Kayıtlara devam ediliyor.

"İkizlerimin doğumuyla artan annelik yükümü proje hafifletti"

Uygulamadan yararlanan annelerden Aysun Erdem, projeden televizyon vasıtasıyla haberdar olduğunu söyledi.

İkizlerini dünyaya getirdikten sonra, bakıcı desteği için SGK'ya yaptığı başvurunun kabul edildiğini aktaran Erdem, şöyle devam etti:

"SGK'daki prosedürleri öğrendikten sonra, bakıcımızı bulduk ve başvurumuzu yaptık. Sonrasında da bakıcımız kabul oldu ve bebeklerimize bakmaya başladı. Zor bir süreç olmadı. Uygulamadan çok memnun kaldım. Bir markette kasiyer olarak çalışıyorum. Bu proje olmasaydı, hamileliğim sonrasında işten ayrılmak zorunda kalacaktım çünkü 4 çocuğum var. İkizlerimin doğumu ile artan annelik yüküm, proje sayesinde hafifledi. Projeyi, kadınların istihdamının desteklenmesi açısından çok olumlu buluyorum."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın